Executive leergang voor bestuurders en directies
in de bouw- & infrasector
arbeidsproductiviteit
als transitieversneller in de bouw
Dr. Mathijs Bouman
Econoom en Journalist
Financieel Dagblad & Nieuwsuur
Bart Götte
Business Futurist, hoofddocent The Future of Work | UvA
Goedele Geuskens
Researcher, PhD | TNO
Prof. dr. Edo Roos
Lindgreen
Hoogleraar | UVA
Johan Kerkhoff
Voorzitter Raad van Commissarissen Rabobank
MEER DOEN MET MINDER MENSEN
Hoe organisaties de arbeidsproductiviteit kunnen verhogen en welke nieuwe leercultuur daarbij nodig is.
4 VRIJDAGMIDDAGSESSIES | 5 EXPERTS | LOCATIE: HAARLEM | START: 11 OKTOBER 2024
Voor bestuurders en directieleden in bouw- en infrasector die een visie en aanpak willen ontwikkelen om de transitieprocessen die nu in hun organisatie gaande zijn, van industrial naar digital, te versnellen, door de arbeidsproductiviteit te vergroten
De bouwsector is een dynamisch ecosysteem dat midden in een vergaande technologische en circulaire transitie zit. Tegelijkertijd zijn er minder mensen beschikbaar en capabel om de transities uit te voeren. De huidige manier van werken, werkt niet langer. Een visie op arbeidsproductiviteit in relatie tot technologische innovaties is topprioriteit.
4 MODULES
Deze executive leergang bestaat uit 4 modules die maandelijks op vrijdagmiddag plaatsvinden van 14:00 tot 18:00 uur:
MODULE 1 | 11 OKT
ARBEIDSMARKT
EN ECONOMICS
Met minder mensen
meer doen
Dr. Mathijs Bouman
Econoom en Journalist
Financieel Dagblad & Nieuwsuur
MODULE 2 | 8 NOV
Collaborative Transition
–
Samenwerking
regisseren
Bart Götte
Business Futurist, hoofddocent The Future of Work | UvA
MODULE 3 | 13 DEC
Smart Human Capital
–
Lerende organisatie &
leercultuur creëren
Goedele Geuskens
Researcher, PhD | TNO
MODULE 4 | 24 JAN
BOARDROOM DYNAMICS
Diversiteit en tegenspraak
organiseren
Prof. dr. Edo Roos
Lindgreen
Johan Kerkhoff
Executive leergang
Strategic topics
Experts
Empowering leaders
in transition
Executive network
MODULES
ARBEIDSMARKT EN ECONOMICS
Met minder mensen meer doen
Een krimpende beroepsbevolking en personeelstekorten vragen om efficiënter werken om meer te kunnen produceren met minder mensen. Het ontwikkelen van een visie op de arbeidsproductiviteit in relatie tot technologische innovaties is topprioriteit.
MODULE
1
COLLABORATIVE TRANSITION
Samenwerkingen regisseren
De bouwsector is een complexe keten met veel onderdelen die van elkaar afhankelijk zijn. Hoe krijgen we de handen op elkaar om transitie-processen te versnellen en nieuwe kansen te benutten?
MODULE
2
SMART HUMAN CAPITAL
Lerende organisatie & leercultuur creëren
Wie gaan de transities en innovaties uitvoeren? Het realiseren van een integrale, krachtige leercultuur is de oplossing om te anticiperen op de continu veranderende skills-set die voorwaardelijk is voor innovatie, personeelsbehoud, compliance en concurrentiekracht.
MODULE
3
BOARDROOM DYNAMICS
Diversiteit en tegenspraak organiseren
Transities brengen veel complexiteit met zich mee. Als strategisch leider moet je bedreven zijn in het navigeren tussen conflicterende belangen en perspectieven om tot effectieve besluitvorming te komen. Vergroot de kans op succesvolle transities door proactief aandacht te besteden aan de aspecten van boardroom dynamics.
MODULE
4
SPREKERS
Dr. Mathijs Bouman
Econoom en Journalist
Financieel Dagblad & Nieuwsuur
Arbeidsmarkt economie
Mathijs Bouman is een Nederlandse econoom en journalist die zich heeft gespecialiseerd in arbeidsmarkteconomie. Hij is een veelgevraagd commentator en spreker over dit onderwerp. Volgens Bouman zal de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland tot het einde van deze eeuw aanhouden. Hij beschrijft de Nederlandse arbeidsmarkt als een “puinhoop” met allerlei verschillende arbeidsconstructies zoals vaste banen, uitzendconstructies, payrollers en nulurencontracten die door elkaar lopen.
Bouman waarschuwt dat de arbeidsmarktproblemen zoals personeelstekorten en een gebrek aan geschikte arbeidskrachten een grote uitdaging vormen voor bedrijven en de economie. Als econoom en journalist probeert hij inzicht te geven in deze complexe arbeidsmarktproblematiek en mogelijke oplossingen aan te dragen.
Bart Götte
Bart Götte is een ervaren business futurist en oprichter van FutureFlock, een Nederlands bureau voor toekomstverkenning. Zijn focus ligt op het identificeren van opkomende perspectieven en kansen in een snel veranderende samenleving. Götte, die ook als hoofddocent Future of Work verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam, combineert daarbij zijn expertise op het gebied van bedrijfskunde, psychologie en technologie.
Volgens Bart Götte is de arbeidsmarkt op, vist iedereen in een lege vijver en is tegelijkertijd onze huidige manier van werken eindig. Hij daagt executives en bestuurders uit om vooruit te denken en helpt hen strategisch hun horizon te verbreden. Zijn aanpak is gebaseerd op het idee dat we niet alleen moeten leren van het verleden, maar bovenal actief foresights (toekomstverkenning) moeten omarmen en pro-actief moeten experimenteren, om voorbereid te zijn op onverwachte ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden te zien.
Goedele Geuskens
Researcher, PhD | TNO
Smart Human Capital
Goedele Geuskens is senior onderzoeker bij TNO en specialiseert zich in human capital en de adoptie van innovaties door (MKB-) bedrijven. Ze is betrokken bij het programma “Regionaal Bouwen aan Human Capital” dat zich richt op het ontwikkelen van een regionale aanpak, die de toepassing van innovaties en skills ontwikkeling versnelt.
Geuskens benadrukt dat er een grote maatschappelijke opgave ligt in de bouw en dat aandacht voor human capital cruciaal is om deze uitdaging aan te gaan. In haar onderzoek staat centraal hoe bedrijven een sterke leer- en innovatiecultuur kunnen creëren, welke routes bedrijven in de bouw volgen om te innoveren, en welke samenwerking met ketenpartners, onderwijsinstellingen en andere partijen hen helpt.
Prof. dr. Edo Roos
Lindgreen
Hoogleraar UVA
Boardroom Dynamics
Edo Roos Lindgreen is hoogleraar Data Science in Auditing aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Institute of Executive Programmes aan dezelfde universiteit. Tot 2018 was hij partner bij de IT-audit- en adviespraktijk van KPMG.
Sinds 2018 modereert hij de halfjaarlijkse CIOnet-leergang “De CIO als commissaris”.
Johan Kerkhoff
Kerkhoff is sinds ruim 10 jaar voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Haarlem-IJmond. In die hoedanigheid is hij ook Lid van de Algemene Ledenraad van de Rabobank en o.a. Lid van de Bemensings- en beloningscommissie van de Rabobank.
Daarnaast was hij jarenlang lid van de Raad van Toezicht van Media Pensioendiensten en is hij nog steeds actief als coach en spreker. In het verleden was hij Vice President bij Capgemini en respectievelijk Partner bij Twijnstra Gudde, Director van Coopers & Lybrand en Vennoot van Ernst & Young Management Consultants
Gerik ten Berge
Economisch Geograaf
Smart Makers Network
Uw moderator bij de leergang is Gerik ten Berge, economisch geograaf.
Gerik ten Berge houdt zich 20 jaar bezig met innovatie, arbeidsmarkt- en HR-vraagstukken van bedrijven in de technische sectoren. Hierbij is het versterken van de innovatie-kracht van het bedrijfsleven het doel. De vertaling hiervan naar een actieve leercultuur en innovatietrajecten is het concrete resultaat van zijn inzet.
Ten Berge opereert vanuit de collectieve ambities op het snijvlak van kennis- en onderwijsinstellingen, overheden en bedrijven.
Gerik is programmamanager bij Smart Makers Network en Techport en was in een recent verleden onder meer werkzaam bij House of Skills en Amsterdam Economic Board.
MODULE 1:
vrijdagmiddag 11 oktober 2024
MODULE 2:
vrijdagmiddag 8 november 2024
MODULE 3:
vrijdagmiddag 13 december 2024
MODULE 4:
vrijdagmiddag 24 januari 2025
Programma
Vier middagen van 14:00 – 18:00 uur
Elke module is als volgt opgebouwd:
Prijs
€ 3.750,- excl. btw
Locatie
De vier sessies van de leergang vinden plaats op de centraal gelegen inspirerende locatie van 3D Makers Zone (3DMZ) & BouwLab in Haarlem, aan de Oudeweg 91-95. Er is voldoende parkeergelegenheid op het eigen terrein.
Aantal deelnemers
10 tot 16
BouwLab R&Do
KVK: 81136102
BTW Nr: NL861948282B01
Hoofdkwartier, Living Lab
& Smart Industry Fieldlab
Oudeweg 91-95
2031 CC | Haarlem
Tel: +31 85 750 04 32
info@bouwlab.com
Kantooradres
Ruysdaelkade 79
1072AL | Amsterdam
BouwLab R&Do is mede tot stand
gekomen door: