Van een circulair overgeheveld donorpand 
tot het nieuwe

Living Lab

van BouwLab R&Do

Met het nieuwe Living Lab, wat onder andere bestaat uit een overgeheveld donorpand en aanvullende innovatieve of circulaire elementen, kreeg BouwLab de kans om samen met een aantal partners een project te starten voor hergebruik van een bestaande constructie. Hiermee kan de benodigde ervaring op gebied van hergebruik en het herplaatsen van panden worden opgedaan in plaats van sloop. Tevens is het pand uitermate geschikt voor gebruik als proeflab. Daartoe wordt het pand voorzien van diverse sensoren waarmee de reeds verzamelde data over de componenten gedurende de gebruiksfase kan worden verrijkt.

Het gebruik van een bestaand pand maakt het project uniek en levert de partners extra ervaring op in het hergebruik van constructieonderdelen en de dilemma’s die daarmee gepaard gaan. Het levert tevens een goede basis (digital twin met gebouwpaspoort) voor verdere inzet als proeflab voor het testen van slimme oplossingen in de bouw.

Met het Living Lab gaan we aantonen dat circulair bouwen echt mogelijk is en dat we de levenscyclus van een hergebruikt gebouw kunnen verrijken met actuele data
(digital twinning).

Doelen van het Living Lab

  • Experience als open leer- en ontwikkeltraject
  • Ervaring opdoen met herbouw / hergebruik materialen
  • Werken in nieuwe samenwerkingsvormen in de keten
  • Ervaring opdoen, verzamelen en delen van data in de keten
  • Verkennen duurzame / circulaire businessmodellen
  • Ontwikkeling van datamodel voor constructie digital twin

 

Lees het artikel van StadsBlad Magazine over het project

Bekijk onderstaande video's over
het nieuwe Living Lab van BouwLab

Projectpartners

Het nieuwe living lab van BouwLab is door verschillende partners tot stand gekomen

WSP

Het gebouw uit 2012 uit Almere stond op de nominatie om te worden gesloopt. WSP sloot zich direct aan bij het initiatief om de basisstructuur van de het gebouw in Haarlem opnieuw op te bouwen in plaats van te slopen en zorgde voor constructieadvies. 

RGS

Het duurzame sloopbedrijf RGS zag al snel dat het markante gebouw in Almere de potentie had om te worden hergebruikt en haalde de constructie uit elkaar.

BeterBusiness

Brigitte Paulissen van BeterBusiness is een van de drijvende krachten achter het project Living Lab en koppelde het idee aan BouwLab. 

Dura Vermeer

Bouwbedrijf Dura Vermeer verantwoordelijk geweest voor de funderingen en ondergrond van het pand, bestaande uit o.a. hergebruikte buispalen.

Groothuis Bouwgroep

Voor het living lab heeft Groothuis Bouwgroep de circulaire staalconstructie geplaatst.

Voorbij Prefab

Doordat niet alles van het originele pand kon worden overgeheveld is er gekozen voor prefab (prefabricated) wanden. Deze bestaan uit beton met een veel lagere CO2 footprint, tot maar liefst 44% reductie.

Vianen

Niet alle onderdelen konden worden hergebruikt. Vianen heeft ervoor gezorgd dat er een HSB prefab gevel kwam te staan. 

Mycelco

Als experiment heeft Mycelco het mycelium ter plekken laten groeien in het living lab dat fungeert als isolatiemateriaal. 

Vandersanden

Met een metselrobot is deze parametrisch ontworpen gevel steen voor steen door Stack3D-Prefab Brickwork in elkaar gezet.

Pretty Plastic

Pretty Plastic realiseerde gevelbekleding van gecertificeerde façade tegels gemaakt van 100% gerecycled PVC.

Innodeen

Innodeen leverde DPB SIDING als gevelbekleding, wat is vervaardigd uit 100% restafval.

Patina

Groene daken vangen fijnstof op, zetten stikstof om in zuurstof, stimuleren de biodiversiteit en bieden uitstekende isolatie. Patina voorziet daarom het dak van het pand van sedum. 

FC-I

FC-I

FC-I voorziet het dak van het Living Lab van isolatiemateriaal uit bestaande uit mycelium.

Solarge

Solarge

Bij een pand dat zo duurzaam mogelijk is gebouwd hoort natuurlijk ook een duurzame manier van energie opwekken. Daarom worden er door Solarge lichtgewicht zonnepanelen op het dak geplaatst. 

Dank aan alle partners

Onderstaande partners hebben met financiële of faciliterende steun het Living lab mede mogelijk gemaakt

rabobank

Rabobank

Het project rondom het overhevelen van het circulaire pand naar Haarlem, wat onderdeel is van het nieuwe Living Lab, is medemogelijk gemaakt door de Rabobank. 

Gemeente Haarlem

Gemeente Haarlem

Het project rondom het overhevelen van het circulaire pand naar Haarlem, wat onderdeel is van het nieuwe Living Lab, is medemogelijk gemaakt door de Gemeente Haarlem. 

circulair-pand
livinglab

Partneroverzicht

Onderstaande partijen hebben bijgedragen aan het Living lab