aanbod & academy

Samen bereik je meer. Bij BouwLab R&Do vinden we het belangrijk om kennis te delen, te inspireren en geïnspireerd te worden en bedrijven verder helpen door hun werknemers te voorzien van nieuwe vaardigheden op het gebied van innovatieve technologie. 

Hierom organiseren we regelmatig eigen evenementen en initiëren we Communities of Practice, maar we zijn ook onderdeel van de Smart Makers Academy. Ook helpen we jouw bedrijf bij het organiseren van een kennissessie of workshop op onze inspirerende locatie.

Kom naar een bouwlab Live evenT

BouwLab organiseert regelmatig verschillende evenementen en bijeenkomsten. Dit kan variëren van een grootschalig jaarlijks evenement tot kleinschalige meetups, expert meetings en bijeenkomsten rondom een centraal thema. Op onze inspirerende locatie kun je veel verschillende voorbeelden van innovatieve en technologische oplossingen vinden.

Iedereen die geïnteresseerd is kan zich voor deze (gratis) evenementen aanmelden. We nemen je dan direct in de BouwLab community. Onze community is inmiddels een hechte club van professionals uit de bouw en infra, aannemers, studenten, architecten, tech-experts en meer. Mede met deze community verbindt BouwLab bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen om een duurzame toekomst voor de bouw te kunnen realiseren.

Benieuwd naar de evenementen die bij ons op de planning staan? Bekijk dan direct onze de agenda. We zien je graag bij BouwLab!

Innovation dynamics
met jouw team

Wil je weten welke kansen er voor jouw bedrijf zijn op het gebied van digitalisering en innovatie? Ontdek het in de workshop Innovation Dynamics. In deze interactieve workshop helpen we jou en je collega’s inzicht te krijgen in de mogelijkheden om je bedrijf verder te ontwikkelen op het gebied van digitalisering en innovatieve technologie.

We beginnen met een leervoorkeurenscan, zodat we de kennis op een passende manier kunnen overbrengen op de deelnemers. Via interactieve sessies en praktische oefeningen brengen we samen de sterke punten én verbeterpunten van het bedrijf in kaart. Dit zorgt ervoor dat je na de workshop doelgericht kunt werken aan het versterken van innovatievermogen en om positieve veranderingen in gang te zetten.

Smart Makers Academy leerlijnen van Bouwlab

Wil je aan de slag met digitalisering en het verhogen van de arbeidsproductiviteit in jouw bedrijf? Of wil je jouw eigen digitale ‘Smart Industry’ skills ontwikkelen? In onze korte en krachtige trajecten zetten we jou en je bedrijf op de juiste spoor naar de toekomst. BouwLab R&Do biedt verschillende leertrajcten aan via de Smart Makers Academy. De Smart Makers Academy is onderdeel van de Nederlandse Smart Industry schaalsprong agenda 2022-2026 en European Digital Innovation hubs. Samen met Smart Industry Fieldlabs en publiek-private-samenwerkingen ontsluiten we kennis- en skillsprogramma’s die leiden tot een hoger niveau van kennis en skills van digitalisering bij (mbk)-bedrijven in de technische sector. Daarmee dragen we bij aan de ambitie van Smart Industry in het vergroten van het verdienvermogen, innovatiekracht, strategische autonomie en een toekomstbestendige industrie.

Sluit je aan bij onze CommunitIES of Practice

Samen met onze partners vormen wij verschillende Communities of Practice (CoP’s). Hierin delen we best practices en ervaringen met partners op een bepaald onderwerp. Op dit moment hosten wij twee CoP’s: “Digitaal Huis van de Toekomst” en “De Toekomst van Gisteren”.

“Digitaal Huis van de Toekomst” is een samenwerking van dertien woningcorporaties. Samen kijken we hoe de woning van de toekomst eruit kan komen te zien. Hoe en op welke manieren kunnen we digitalisering inzetten bij het onderhoud en de verduurzaming van bestaande woningen? Lees meer over “Digital Twin voor Woningcorporaties”

“De Toekomst van Gisteren” is een Community of Practice die onderzoekt hoe digitalisering en innovatie gebruikt kan worden voor het behoud van erfgoed. Deze CoP wordt gevormd door experts uit verschillende disciplines binnen de bouwketen; aannemers, architecten, opdrachtgevers en leveranciers. Lees meer over “De Toekomst van Gisteren”

Jouw bedrijfsevenement bij bouwlab

Wil je inspiratie op te doen voor innovaties in de bouw en zelf iets organiseren bij BouwLab? Dat kan natuurlijk ook, want BouwLab is hiervoor de perfecte plek. Op ons terrein zijn verschillende opstellingen en expo’s te zien die je kunnen voorzien van inspiratie voor vernieuwing in de bouw. Daarnaast heeft BouwLab alles wat er nodig is om van jouw event een succes te maken. Met een uitgebreide bar voor netwerkborrels, professionele A/V apparatuur en genoeg ruimte voor meerdere breakout-sessies kun je op onze locatie met je event vele kanten op. Daarnaast beschikt BouwLab ook over een professioneel ingerichte studio om talkshows, tafelgesprekken en meer op te nemen of te livestreamen. Neem contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken om onze locatie te bezichtigen.   

Exposities bij Bouwlab

Bij BouwLab valt altijd een hoop te zien. Naast alle aanwezige innovatieve technologie waarmee in de labs hard wordt gewerkt aan nieuwe innovaties en prototypes voor de bouw, zijn er ook verschillende opstellingen te bezichtigen. De meeste zijn tijdelijk van aard, maar sommigen voor de langere termijn. Zo is momenteel in bij BouwLab onder andere het Haïti Huis te bewonderen, een 100% CNC-gesneden noodopvang (destijds voor de aardbeving in Haïti in 2010) ontworpen door ingenieur en architect Pieter Stoutjesdijk. Het was een van de blikvangers op de tentoonstelling Dream Out Loud in het Stedelijk Museum Amsterdam. 

Het elegante huis is opgebouwd uit 122 ECO Boards, panelen die lokaal kunnen worden geproduceerd uit gewasresten, landbouwafval (bijvoorbeeld gras, snoeihout of riet) en een niet-giftig bindmiddel. Deze panelen kunnen op een CNC-freesmachine met een nauwkeurigheid van 0,1 mm op maat worden gesneden, waardoor een perfect strakke passing mogelijk is tijdens een eenvoudige montage met een rubberen hamer. Het ontwerp is gebaseerd op een open, online database met digitale blauwdrukken van bouwonderdelen die Stoutjesdijk ontwikkelde voor zijn afstudeerproject uit 2013 aan de Technische Universiteit Delft.

Bouwstudenten van Hogeschool Inholland bouwden samen met Stoutjesdijk het Haïti Huis op de huidige plek bij BouwLab. 

Rondleidingen bij bouwlab

Het is mogelijk om voor groepen bij BouwLab een presentatie en een rondleiding te krijgen. Zoals eerder vermeld zijn er bij ons nu eenmaal veel verschillende innovatieve concepten en innovaties voor de bouw te bewonderen. Regelmatig geven we een tour door het Living Lab van BouwLab dat bestaat uit een circulair overgeheveld pand dat als experiment van Almere naar onze plek in Haarlem is verplaatst in plaats van gesloopt. Dit gebouw heeft verschillende interessante circulaire en/of innovatieve elementen die te bezichtigen zijn, zoals een volledig gerecyclede gevel gemaakt door Pretty Plastic. Of wat dacht je van een robotisch gemetselde muur op basis van een parametrisch ontwerp? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.