Pilot Cells:
toegankelijk testen

De Pilot Cells van BouwLab R&Do zijn de kraamkamers van de bouwsector. Nieuwe robotopstellingen waarin we nieuwe ideeën testen. Is het technisch haalbaar? Is het financieel interessant? Is het eindproduct van de gewenste kwaliteit? Robotics Engineer Levi Kieft beantwoordt deze vragen het allerliefst met: ja. Dagelijks zoekt hij naar inventieve oplossingen.

Aan welke pilot cell werk je nu?
“Een multitasking robot die zowel kan printen als frezen. Een deel doen we in samenwerking met een partner, een deel om onze eigen kennis en vaardigheid te vergroten. Samen met mijn collega Max van Honschoten heb ik bijna de hele robot uitgewerkt. Van concept tot realisatie. Ik ken de opstelling van binnen en van buiten en weet van elk kabeltje waar die naartoe gaat. Met 15 motoren die we vanuit 1 systeem aansturen, is het een enorm complexe opstelling.”

Hoe lang duurt zo’n proces?
“Dat ligt aan de technische uitdaging. De ontwikkeling van onze biobased print-robot duurt ongeveer een halfjaar. De meeste tijd gaat zitten in het vinden of creëren van een goede extruder – het apparaat dat het ruwe materiaal verwarmt en naar de printkop transporteert. De onderliggende hard- en software kennen we al. De ontwikkeling van de multitasking robot duurt veel langer, omdat vrijwel alles nieuw is. We werken op een nieuw printbed, moeten nieuwe technieken leren voor het frezen. En vaak lang wachten op onderdelen.”

Waar ligt voor jou de uitdaging?
“Het hele proces is een opeenvolging van uitdagingen: van het bedenken tot het ontwikkelen, de realisatie, het testen en het optimaliseren. Onderweg loop je gegarandeerd tegen dingen aan, want je probeert iets dat nog nooit is gedaan. Wij kunnen nergens een tutorial volgen. Het mooiste vind ik om alles te zien samenkomen. Dat je start met de wens om te kunnen printen en frezen in 1 systeem en dat je nu 2 robots dat daadwerkelijk ziet doen. Ik ben echt trots op wat we hebben neergezet.”

Wat betekenen de pilot cells van BouwLab R&Do voor de bouwsector?
“Voor bouwbedrijven zijn ze een laagdrempelige manier om te testen of 3D-printen of robotica frezen bijvoorbeeld een oplossing is om veelgebruikte producten goedkoper, sneller, beter of duurzamer te produceren. Met name in het MKB hebben bedrijven vaak geen budget om te investeren in een nieuwe robotopstelling. Wij hebben die opstellingen al staan, plus de kennis om het proces te doorlopen. Maak daar gebruik van!”

Testen in één van onze Pilot Cells?
Ben je benieuwd welke Pilot Cells we allemaal hebben bij BouwLab? Kom vooral eens langs. Heb jij een plan dat je wil testen in een van onze Pilot Cells? Dit kan met een Innovatievoucher! Mail Annette Beerepoot voor meer informatie of een afspraak.

SHARE THIS POST

Other Post