Met het nieuwe Living Lab, wat onder andere bestaat uit een overgeheveld donorpand en aanvullende innovatieve en circulaire elementen, kreeg BouwLab de kans om samen met een aantal partners een project te starten voor hergebruik van een bestaande constructie. Hiermee kan de benodigde ervaring op gebied van hergebruik en het herplaatsen van panden worden opgedaan, in plaats van dat het donorpand werd gesloopt. Tevens is het pand uitermate geschikt voor gebruik als proeflab. Het pand wordt voorzien van diverse sensoren waarmee de reeds verzamelde data over de componenten gedurende de gebruiksfase kan worden aangevuld.
Het gebruik van een bestaand pand maakt het project uniek en levert de partners extra ervaring op in het hergebruik van constructieonderdelen en de dilemma’s die daarmee gepaard gaan. Het levert tevens een goede basis voor de verdere inzet als proeflab waar er wordt getest op slimme oplossing in de bouw.
Met het Living Lab tonen we aan dat circulair bouwen echt mogelijk is en dat we de levenscyclus van een hergebruikt gebouw kunnen verrijken met actuele data
(digital twinning).
Doelen van het Living Lab
FC-I heeft er voor gezorgd dat ook het dak van het Living Lab is voorzien van het mycelium isolatiemateriaal.
Bij een duurzaam pand is hoort natuurlijk ook een duurzame manier van energie opwekken. Daarom zijn er door Solarge lichtgewicht zonnepanelen op het dak geplaatst.
Het project rondom het overhevelen van het circulaire pand naar Haarlem, dat nu fungeert als het BouwLab Living Lab, is mede mogelijk gemaakt door de Rabobank.
Het project rondom het overhevelen van het circulaire pand naar Haarlem, dat nu fungeert als het BouwLab Living Lab, is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Haarlem.
BouwLab R&Do
KVK: 81136102
BTW Nr: NL861948282B01
Hoofdkwartier, Living Lab
& Smart Industry Fieldlab
Oudeweg 91-95
2031 CC | Haarlem
Tel: +31 85 750 04 32
info@bouwlab.com
Kantooradres
Ruysdaelkade 79
1072AL | Amsterdam
BouwLab R&Do is mede tot stand
gekomen door: