Parametrisch Ontwerp en Robotische Productie van Circulaire Gevel

PROJECTSOORT: PILOT

Project Gerealiseerd door: Merel van Loon, VanderSanden (voormalig: STACK3D-PREFAB BRICKWORK), 3DMZ, BouwLab

Merel van Loon, designer bij 3DMZ en BouwLab, heeft voor het Living Lab bij BouwLab (Circulaire BouwLab Experience) met parametrisch design een muur ontworpen. Het gebruik van parametrisch ontwerpen en robotische productie biedt nieuwe mogelijkheden voor innovatieve en duurzame bouwprojecten. 

AANLEIDING

Tijdens de bouw van het Living Lab wilden de designers van BouwLab voor de zijkant van dit circulaire lab een mooie gevel ontwerpen. BouwLab heeft met meerdere partners de handen ineengeslagen om dit te realiseren. Het ontwerp en de productie van de muur hebben gediend als pilot om duurzame technieken en materialen in de bouw te testen. BouwLab heeft de muur ontworpen en Stack3D-Prefab heeft geholpen met de productie ervan. 

CONCEPT

Voor het ontwerpen van de muur heeft Merel van Loon gebruik gemaakt van parametrisch design. Dit is een proces waarbij op basis van data of verbanden tussen onderdelen een ontwerp kan worden gegenereerd. Voor de bouw biedt dit veel nieuwe design mogelijkheden. Bij parametrisch design kan het designprogramma kleine aanpassingen zelf calculeren, wat het ontwerpen efficiënter maakt. 

De muur is vervolgens door een metselrobot, van Stack3D-Prefab Brickwork, steen voor steen in elkaar gezet. Door het gebruik van een robot is het productieproces nauwkeurig en efficiënt. Maar het biedt ook mogelijkheden in design, dit soort vormen kunnen niet gemaakt worden met traditionele metseltechnieken. Het gebruik van de metselrobot biedt dus ook veel creatieve vrijheid. 

De gebruikte stenen, zogenaamde strengpersgevelstenen, zijn geleverd door VanDerSanden en gemaakt van rivier en Westerwaldklei. De stenen staan bekend om hun strakke uitstraling, uitgesproken kleuren en duurzaamheid, met een levensduur van meer dan 100 jaar. 

Projectfases

  • Ontwerp: Parametrisch ontwerp van de muur door Merel van Loon. De muur is ontworpen in Grashopper en Rhino.
  • Productie: Robotische productie van de muur in 8 delen door VanderSanden.
  • Transport: De 8 afzonderlijke muurdelen werden naar de locatie in Haarlem vervoerd. 
  • Montage: De muurdelen zijn ontworpen om op locatie als een soort ritssluiting in elkaar te passen. De muur werd in Haarlem ter plekke volledig gemonteerd.

Vervolg

De parametrische muur dient als spectaculaire en decoratieve voorgevel van het Circulaire BouwLab Experience pand. Het project demonstreert de mogelijkheden van geavanceerde ontwerp- en robotica-technologieën in de bouwindustrie, met een focus op duurzaamheid en efficiënte productie. 

Meer weten?

Wil je meer weten over parametrisch design? Heb je hulp of advies nodig bij een designproject? Neem contact op met Annette Beerepoot via annette@bouwlab.com.

Axionomic
AplusV
Packhunt.io