Miniatuurhuis Pieter Tyeler huis

PROJECTSOORT: Pilot

PROJECTPARTNERS: Teylers Museum, 3D Makers Zone, BouwLab

Het Teylers Museum heeft sinds kort een nieuw pronkstuk in de collectie: een miniatuurversie van Pieter Teylers woonhuis. BouwLab heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van deze nieuwe publiekstrekker. Het miniatuurhuis is een exacte kopie van het grachtenpand gelegen op de Damstraat in Haarlem. De kleine kopie bevindt zich in dezelfde staat als het originele pand toen dhr. Teyler er op 8 april 1787 zijn laatste adem uitblies. 

Aanleiding

Het Teylers Museum heeft BouwLab de opdracht gegeven om in samenwerking met 3DMZ bepaalde elementen te ontwerpen en printen voor een exacte miniatuur kopie van Pieter Teylers woonhuis. Na een grondige restauratie van zo’n 10 jaar, is op 5 december 2021 het Teylers huis door koningin Máxima geopend, en konden bezoekers zowel het werkelijke huis als diens miniatuurversie bewonderen. 

Concept

De miniatuurversie van het grachtenpand is een soort poppenhuis, van zo’n 3,5 meter lang, 0,75 meter breed, en 1,5 meter hoog, en is gemaakt op een schaal van 1:12. Een team van acht mensen heeft aan dit project gewerkt, en heeft gebruikgemaakt van de aanwijzingen van Jet Pijzel-Dommisse, die een standaardwerk over Hollandse pronkpoppenhuizen in de zeventiende en achttiende eeuw op haar naam heeft staan. 

Het complete huis is nagebouwd en voor alle prachtige sierlijke elementen, beelden, ornamenten en al het andere fantastische jugenstilwerk dat in het huis is verwerkt werden BouwLab en 3DMZ ingeschakeld. 

Projectfases

  • Scannen: Het verfijnde originele stucwerk in de gangen en stijlkamers, stammend uit 1715, hebben we in één keer helemaal ingescand om vervolgens via software te schalen en gereed te maken voor verschillende 3d-printers. Tijdens de restauratie hebben we in een dag met een HD 3D-scanner alle gewenste elementen stuk voor stuk ingescand. De trapspijlen zijn als enige niet ingescand maar compleet in zeer hoog detailniveau in 3D “nagetekend”. 
 
  • Printen: De verschillende beelden die in het Teylers huis staan, zijn uitgeprint met SLA- en DLP printers, waar een polymeer vloeistof laag voor laag wordt uitgehard door een lichtbron als een laser of LED-scherm. Deze 3D-printtechnologie bewijst zich erg behulpzaam bij het printen van kleine maar gedetailleerde elementen. Ook zijn FFF 3D-printers gebruikt, waarbij er is geprint met verschillende filamenten. 

Vervolg

Dit project laat mooi zien hoe authentiek ambacht en nieuwe digitale fabricatie technologieën gezamenlijk tot een prachtig resultaat kunnen leiden. Een samenwerking die Pieter Teyler, als verlicht denker en liefhebber van kunst en wetenschap, zou kunnen waarderen. 

De toepassingen van 3D-scanning en 3D-printing stoppen niet bij miniatuur kopieën, in meerdere gebieden binnen kunstrestauratie kunnen deze technologieën worden gebruikt. Maar bijvoorbeeld ook in augmented en virtual reality, kortom de mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos.

De miniatuurversie van het Pieter Teyler huis is nog altijd in Haarlem in het Teylers museum te bezoeken. 

Meer weten?

Wil je meer weten over modulair bouwen? Heb je hulp of advies nodig bij een circulair bouwproject? Neem contact op met Annette Beerepoot via annette@bouwlab.com.

 

Axionomic
AplusV
Packhunt.io