Minister Keijzer op
'innovatiesafari'
bij BouwLab R&Do

Op woensdag 3 juli bracht minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) een werkbezoek aan BouwLab R&Do. In ons fieldlab zag ze van dichtbij hoe regionale innovatiehubs concrete, schaalbare oplossingen bieden voor de landelijke bouwopgave.

De ‘big five’ van bouwvernieuwing
Tijdens haar bezoek ging de minister op ‘innovatiesafari’. Ze sprak met ondernemers, technologische ontwikkelaars en partners uit de bouwsector over manieren om de woningbouw te versnellen en spotte de ‘big five’ van bouwinnovaties: parametrisch ontwerpen, 3D-betonprinten, slimme robots, circulair bouwen en de Digitale Bouwstraat. Allemaal toepassingen die bij BouwLab R&Do al draaien in de praktijk.

“Om 100.000 woningen per jaar te kunnen bouwen, hebben we naast ambachten als timmerman en metselaar ook industrialisering en digitalisering nodig. BouwLab R&Do laat zien hoe die toekomst eruitziet.”

– Mona Keijzer, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Regionale kracht, landelijke samenwerking
Het werkbezoek vond plaats op uitnodiging van het netwerk van innovatiehubs, waarin BouwLab R&Do samenwerkt met SPARK Campus (Zuid-Nederland), Pioneering (Oost-Nederland), BuildinG (Noord-Nederland) en TKI Bouw en Techniek. Samen laten deze hubs zien hoe landelijk woningbouwbeleid pas echt impact krijgt als het regionaal wordt vertaald naar concrete, uitvoerbare oplossingen. Want de bouw is regionaal georganiseerd, maar de opgave is landelijk.

Als aanjager van bouwinnovatie in West-Nederland biedt BouwLab R&Do een fysieke plek waar bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen samenwerken aan vernieuwing. Door mkb-bedrijven, gemeenten en studenten actief bij projecten te betrekken, ontstaat een ecosysteem waarin nieuwe werkwijzen niet alleen getest, maar ook direct toegepast kunnen worden.

“De woningbouwversnelling begint bij mensen, kennis en lef. Dit bezoek laat zien dat we in de regio niet praten óver versnellen, maar het samen dóen.”

– Herman van Bolhuis, oprichter BouwLab R&Do

STOER: ruimte maken voor nieuwe werkwijzen
Ook het overheidsprogramma STOER – Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regels – kwam aan bod. STOER is bedoeld om de regeldruk te verminderen door dubbele of vertragende regelgeving aan te pakken. Maar versoepelen alleen is niet genoeg. Om woningbouw echt te versnellen, zijn ook andere werkwijzen, processen en technologieën nodig. Precies daaraan werkt BouwLab – als proeftuin voor beleid en praktijk.

Van experiment naar uitvoering
Het bezoek onderstreepte het belang van innovatiehubs als structurele schakels in de vernieuwing van de bouwsector. Daar wordt geëxperimenteerd met nieuwe werkwijzen, getest wat werkt en samengewerkt aan oplossingen die direct toepasbaar zijn. Inmiddels zijn honderden partijen uit de bouwketen aangesloten. Zij ontdekken dat versnellen niet lukt met oude werkwijzen. Juist door de verbinding tussen beleid en praktijk ontstaat de versnelling die nodig is.

SHARE THIS POST

Other Post