3D-geprinte dakpannen voor de Mariakerk

Bij het bouwen en renoveren van gebouwen is het van cruciaal belang om de juiste onderdelen te hebben om het project succesvol af te ronden. Echter kan het voorkomen dat bepaalde specifieke onderdelen niet meer beschikbaar zijn, zoals het geval was bij het bouwbedrijf Holdorp. Deze partij was op zoek naar een specifieke dakpan voor de Mariakerk in Haarlem Noord. Alleen deze worden niet meer geproduceerd en zijn ook niet meer beschikbaar. 

Om te helpen bij het produceren van deze dakpannen heeft Holdorp BouwLab benaderd. In eerste instantie hebben we overwogen om de dakpannen in steen te 3D-printen, omdat dit het meest lijkt op de originele versie. Uiteindelijk werd er echter gekozen voor kunststof dakpannen vanwege het tijdsaspect en de prijs.

Met behulp van een 3D-scan van de originele dakpan hebben we een nauwkeurig 3D-model kunnen genereren. Dit model maakte het mogelijk om meerdere dakpannen tegelijkertijd te 3D-printen. De pannen zijn afgewerkt met een coating die ervoor zorgt dat de kleur niet te onderscheiden is van het origineel.

Het gebruik van 3D-scan- en printtechnologie voor reserveonderdelen wordt ook steeds populairder bij restauraties van huizen en gebouwen. Het 3D-printen van zogenoemde ’legacy parts’, in dit geval dakpannen, is slechts een van de vele voorbeelden van hoe digitale technologie kan worden ingezet om het tekort aan onderdelen op te lossen. 

Bovendien is het 3D-model van de dakpan in een ‘digital warhouse’ opgeslagen en kan nu voor altijd op aanvraag worden geproduceerd indien nodig. Ook geïnteresseerd in digitaal geproduceerde dakpannen of andere onderdelen die nodig zijn voor renovatie? Neem dan gerust contact met ons op.

SHARE THIS POST

Other Post