INNOVATION DINNER

Oneindige energieopslag met een Zoutbatterij

Deze editie van het Innovation Dinner staat in het teken van zoutbatterijen; een innoverende en circulaire manier voor opslag van duurzame warmte.

De batterijen van de toekomst voor opslag van duurzame warmte

Nederland moet ‘van het gas af’. Misschien is dat wel de grootste uitdaging in de energietransitie. De warmtebatterij van Cellcius helpt die beweging te versnellen. 

Cellcius, een spin-off van TU Eindhoven en TNO, heeft na jaren onderzoeken en testen het principe voor een zoutbatterij ontwikkeld. De eerste tests zijn veelbelovend. Daarom is het tijd om de zoutbatterij van Cellcius op grotere schaal te testen. BouwLab R&Do en de Gemeente Haarlem gaan deze uitdaging graag met ze aan. De ambitie is om een pilot te lanceren waarbij we op het terrein van BouwLab en de 3D Makers Zone een zoutbatterij plaatsen, die we gebruiken om een gebouw duurzaam te verwarmen. 

Hoe werkt de zoutbatterij?

Traditionele batterijen bevatten zeldzame en omstreden grondstoffen zoals Lithium. De Cellcius zoutbatterij werkt enkel op zout en water; grondstoffen die goedkoop, overvloedig beschikbaar, veilig en volledig recyclebaar zijn. In het kort wekt de batterij warmte op door het toevoegen van water aan gedehydratiseerd zout. In de video hieronder van TUe en TNO wordt het principe van de zoutbatterij helder uitgelegd.De mogelijkheden van de zoutbatterij in de bebouwde omgeving

Tijdens dit Innovation Dinner leren we van Mascha Sanders, CEO van Cellcius, over de mogelijkheden van zoutbatterijen. We bespreken gezamenlijk te zetten stappen om het beoogde pilotproject succesvol te maken. Ook brainstormen we over mogelijkheden voor andere pilots voor de toepassing van zoutbatterijen in de bebouwde omgeving.

Is jouw interesse gewekt? Meld je aan voor het Innovation Dinner op 24 januari 2024 bij BouwLab R&Do!

Dit Innovation Dinner is kosteloos. Registreren is verplicht. 

Mascha Sanders – CEO van Cellcius

OVERZICHT

Time: 17:00 – 20:00

Datum : 24 januari 2024

Registreren