Winvision en Bouwlab R&do slaan handen ineen

Herman van Bolhuis van BouwLab R&Do en Anita van Dekken van Winvision ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst

Datavisualisatie geeft impuls aan innovatie en digitalisering in de bouw
BouwLab R&Do en Winvision ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst. Met het partnership maken beide bedrijven vernieuwingen toepasbaar en ontgrendelen ze kennis en kunde. Innovatie en digitalisering in de bouw wordt met deze samenwerking versneld. Het eerste gezamenlijke project is het circulaire BouwLab-gebouw in Haarlem.

Digital twins
Primaire insteek van de samenwerking is digitalisering in de bouw. Daarbij ligt de focus op het realiseren van digital twins. Met een digital twin wordt er actueel inzicht gegeven in de status van gebouwen en objecten. Hierdoor worden efficiëntie, betrouwbaarheid en prestaties verbeterd. De digital twin brengt alle gegevens samen zoals BIM, ERP, onderhoudsgegevens, sensoren en openbare data. Hier worden allerlei analyses op losgelaten voor bijvoorbeeld optimaal onderhoud (predictive maintenance) of verbetering van het energieverbruik. Ook simuleert de digital twin toekomstige situaties, wat helpt bij het ontwerp van een gebouw of object.

Living Lab
Het eerste gezamenlijke project is het circulaire BouwLab-gebouw in Haarlem, het Living Lab. Het casco-gedeelte is niet alleen circulair, ook biobased en zelfvoorzienend. In het Living Lab wordt geëxperimenteerd met nieuwe oplossingen. Zo zijn er schimmels die dienen als isolatiemateriaal, is de fundering hergebruikt en de gevelbekleding is van gerecycled kunststof. Winvision ontwikkelt op basis van alle beschikbare databronnen een digital twin verrijkt met sensoren. Deze data is samengebracht in de digital twin waarna er een dashboard op is ontwikkeld én een 3D-model. Dit 3D-model is ontwikkeld door More Than Layers.

Vanzelfsprekend en veelbelovend
Anita van Dekken, algemeen directeur Winvision: “Innoveren en experimenten zit in ons DNA. We organiseren regelmatig hackathons met onze klanten en partners. Daarom is de samenwerking tussen BouwLab en Winvision ook zo vanzelfsprekend en veelbelovend. Wij inspireren relaties om onze innovaties te gebruiken en nodigen hen uit om samen met ons te innoveren en experimenteren bij het BouwLab.”

Experimenteren met een visie
Annette Beerepoot, projectleider Living Lab: ”Met deze samenwerking én ons eerste gezamenlijke project zetten we iets neer waar de gehele bouwketen van profiteert. Variëren, verrassen en experimenteren met een visie. In Winvision hebben we dé datapartner gevonden waarmee we de gebouwde omgeving op innovatieve wijze digitaliseren.”

SHARE THIS POST

Other Post