Robot gemetselde parametrische muur

PROJECTSOORT: pilot

Onderdeel van: Circulair overgeheveld pand / Living lab

PROJECTPARTNERS: vandersanden

OPgeleverd: 2022

Deze parametrisch ontworpen muur is geproduceerd door Vandersanden. Met een metselrobot is deze muur steen voor steen in elkaar gezet. Door te werken met een metselrobot worden de stenen op de millimeter nauwkeurig gelegd volgens het parametrische model en worden de stenen met elkaar verlijmd. Het werken met deze robotarm heeft als voordeel dat er zeer weinig mankracht nodig is, de stenen op een zeer nauwkeurige manier kunnen worden gelegd en de productie ’s nachts door kan draaien.

Projectopbrengsten

Na de productie zijn de muurdelen in acht losse stuks naar onze locatie in Haarlem gebracht. Ze zijn zo geproduceerd dat deze als een soort ritssluiting aan elkaar gemonteerd konden worden.

Merel van Loon, designer bij 3DMZ en BouwLab, heeft het parametrisch design voor deze muur ontworpen. Parametrisch ontwerpen is een proces waarbij op basis van data of verbanden tussen onderdelen een ontwerp kan worden gegenereerd. Voor de bouw biedt dit veel nieuwe designmogelijkheden.

Strengpersstenen

De stenen die gebruikt zijn voor deze muur zijn strengpersgevelstenen van Van Der Sanden. Een mengsel van rivier- en Westerwaldklei vormt de basis hiervoor. De ruwe oppervlaktestructuur wordt door een technisch proces vóór het bakken van de steen gerealiseerd. De klei wordt door een mondstuk geperst. Zo ontstaat een streng van klei. Deze streng wordt vervolgens met een draadsnijder in stukken van baksteen formaat gesneden. Het mondstuk bepaalt de lengte en de breedte van deze moderne gevelsteen, de draadsnijder legt de hoogte vast. Strengpersstenen staan bekend om hun strakke uitstraling en uitgesproken kleuren. Ze zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en gaan meer dan 100 jaar mee, erg duurzaam dus!

Stack3d