Modulair en circulair brugsysteem

PROJECTSOORT: Haalbaarheidsonderzoek en prototyping

PROJECTPARTNERS: Axionomic, packhunt, Bureau arjan karssen,A+V, architectuurcentrale, I-saac, 3D Makers Zone 

Binnen een aantal jaar moet een groot aantal bruggen in Nederland vervangen worden. Met de huidige grondstoffentekorten en oog op klimaatdoelstellingen is dit een grote uitdaging. Hoe kunnen we bruggen en viaducten produceren met minimale maatschappelijke en ecologische impact? Bouwlab R&Do ziet de oplossing in een modulair en circulair brugsysteem.

Aanleiding

In Nederland moeten de komende jaren 40.000 bruggen en viaducten vervangen of vernieuwd worden. Hier ligt een grote uitdaging: Rijkswaterstaat wil en moet in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair werken. Daarnaast hebben we wereldwijd te maken met een groot grondstoffentekort.

Hoe kunnen we bruggen en viaducten produceren met minimale maatschappelijke en ecologische impact?

Concept

De oplossing zit volgens ons in modulariteit en circulariteit. Op basis daarvan zijn we samen met een aantal partners een onderzoek gestart naar de productie van een modulair en circulair ‘brugbouwpakket’. Dit onderzoek resulteert uiteindelijk in een prototype dat in de praktijk gebruikt kan worden.

Modulair: De brug wordt opgebouwd uit verschillende modules. Denk aan Lego-bouwstenen. Elke bouwsteen is eenvoudig te onderhouden, vervangen en hergebruiken. Is er een component verouderd of kapot? Dan vervang je enkel de component die niet meer functioneert. Wordt de brug verwijderd? Dan kunnen alle bouwstenen los van elkaar worden hergebruikt. Ook biedt modulair ontwerp veel vrijheid voor ontwerpers; er zijn oneindige combinaties van vorm- en materiaalgebruik mogelijk.

Circulair: Elke bouwsteen wordt geproduceerd met zo min mogelijk materiaal en grondstoffen. Dit is mogelijk door parametrisch ontwerp in combinatie met slimme productie. We gebruiken hiervoor alleen grondstoffen die intrinsiek hernieuwbaar zijn en/of hergebruikt kunnen worden in het productieproces.

Projectfases

  • Ontwerp: Gevalideerd voorlopig ontwerp van een modulair brugsysteem en technisch ontwerp van de componenten

  • Prototyping componenten: We maken een of meerdere prototypes van de verschillende componenten. We produceren het aantal dat nodig is voor een systeemtest

  • MVP Configurator & digital twin: We ontwikkelen een configurator waarin een ontwerp gemaakt kan worden volgens relevante eisen en voorwaarden. We maken een paspoort voor alle componenten waarin de componentgegevens zijn vastgelegd

  • Prototyping brug: We realiseren een functioneel prototype van een modulair en circulair brugsysteem.

     

Vervolg

Wat doen we als het prototype is opgeleverd? Het doel is natuurlijk om het prototype in de praktijk te testen door middel van een pilot. Daarna kunnen we het ontwerp optimaliseren en het modulaire en circulaire brugsysteem toepassen in de praktijk. Voor deze pilot zoeken we nog samenwerkingspartners. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Annette (zie contactgegevens hieronder).

Meer weten?

Wil je meer weten over modulair bouwen? Heb je hulp of advies nodig bij een circulair bouwproject? Neem contact op met Annette Beerepoot via annette@bouwlab.com.

 

Axionomic
AplusV
Packhunt.io