Haïtihuis

PROJECTSOORT: HAALBAARHEIDSONDERZOEK

PROJECTPARTNERS: Architect Pieter stoutjesdijk, Hogeschool Inholland

Studenten bouwkunde van Hogeschool Inholland Uit honderden platen van geperst stro en hooi bouwen zij het zogenoemde ‘Haïtihuis’, een bouwwerk van architect Pieter Stoutjesdijk.

Om al deze toepassingen optimaal te kunnen benutten werken een aantal woningcorporaties samen onder begeleiding van Bouwlab R&Do in de Community of Practice “Digitale huis van de toekomst”. Het doel van deze CoP is om ervaring op te doen met de verschillende use cases en om met deze learnings een showcase te bouwen en de kennis te delen met andere woningcorporaties. 

Het evenement van 3 april was de afsluiting van de CoP ‘Het digitale huis van de toekomst’. De afgelopen twee jaar hebben de leden van deze CoP geëxperimenteerd met data gestuurd onderhoud. De resultaten hiervan werden gepresenteerd aan de aanwezigen. Woningcorporaties De Alliantie en KleurrijkWonen deelden hun ervaringen op het gebied van het digitaliseren van vastgoed en de mogelijkheden van Digital Twins. Daarmee werd het duidelijk hoe deze technologie woningcorporaties helpt bij het verbeteren van hun werkprocessen. 

Het is in feite een enorme 3D-legpuzzel - Architect Pieter Stoutjesdijk

Interface Digital twin 2027

De video toont een gebruikersinterface speciaal ontworpen voor woningcorporaties. Binnen deze interface zijn alle objecten van de woningcorporatie en de bijbehorende gegevens te vinden. Met behulp van deze informatie kunnen woningcorporaties in 2027 optimaal het onderhoud van hun woningen voorspellen.

De interface biedt inzicht in de invloed van regenval op het onderhoud en geeft aan welke maatregelen moeten worden genomen. Bovendien bevat de interface een ingebouwde AI-tool, ChatGPT, die gebruikers kan helpen bij het voorspellen van onderhoudsbehoeften. Met deze tool kunnen woningcorporaties efficiënter en effectiever plannen, waardoor ze kosten kunnen besparen en de levensduur van hun woningen kunnen verlengen.

Hogeschool Inholland

Meer weten?

Wil je meer weten over het digitale huis van de toekomst? 
Neem contact op met Wilfred van Beuningen via Wilfred@bouwlab.com.