Digitaal geproduceerde prothese voor beeld boven de ingang van het tropenmuseum

PROJECTSOORT: Digitale renovatie

samenwerkingspartners: Rupert Restauratie

Status: geproduceerd in 2022

Het Tropenmuseum in Amsterdam had een beeld op de gevel dat al decennia lang een hand miste. Recentelijk is het beeld gerepareerd met een stenen 3D-geprinte prothese die nauwelijks van echt te onderscheiden is. Het proces begon met het scannen van het huidige beeld zonder arm, waarop een perfect passende prothese werd ontworpen in 3D-tekensoftware. Het uiteindelijke 3D-model werd geprint met gerecyclede steenpoeders en vervolgens bewerkt met pigmenten en behandelingen om de esthetiek van het origineel zo dicht mogelijk te benaderen.

3D-gescanned

Het beeld werd zonder arm gescand. Op basis van dit 3D-model werd in verschillende 3D-sculpting programma’s door een van onze ontwerpers een perfect passende prothese ontworpen. In 3D-tekensoftware werd de hand, die een rol papier vasthoudt, exact nagemaakt.

3D-geprint met steenpoeders

Dit gebeurde op basis van slechts enkele zeer oude foto’s waarin het beeld deze originele hand nog had. Het afgebrokkelde stuk arm van de scan werd als negatief in het nieuwe model van de hand aangebracht zodat deze perfect zou passen.

Het uiteindelijke 3D-model werd bij ons 3D-geprint in steen op onze steenprinter die gebruik maakt van gerecyclede steenpoeders.

Resultaat

De prothese heeft nog enkele nabewerkingen ondergaan zodat alles realistisch eruit kwam te zien.Hiervoor bewerkte de experts van Rupert Restauratie het met pigmenten en andere behandelingen. Het resultaat mag er zijn, want de hand pronkt weer in volle glorie aan het beeld aan de gevel van het museum!

Meer weten?

Heb jij ook interesse in een 3D-geprint ontwerp in steen of in een ander materiaal? Neem contact op voor de mogelijkheden met Peter van den Bosch via peter@3dmz.nl.