De toekomst van gisteren

Het klinkt wellicht wat gek maar afgelopen week (9 maart 2023) was de toekomst van gisteren. Wat? ‘De Toekomst van Gisteren’ is een nieuw evenement van BouwLab. En dat vond afgelopen week plaats in Haarlem bij dit Fieldlab voor de bouw. 
Zoals de naam al enigszins doet vermoeden gaat het bij dit event over hoe je de nieuwe mogelijkheden en de huidige + toekomstige technologieën kan inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed en monumenten.

Tijdens het programma van dit terugkerende evenement trapte Jeroen Twisk, deskundige op het gebied van monumentenbehoud, de sessie af. Hij nam de deelnemers mee naar de oorsprong van behoud van het gebouwde erfgoed en waar deze wereld onder andere mogelijk naar toe gaat. Gerik ten Berge (Smart Makers Academy) gaf aan wat nodig is aan skills-ontwikkeling in verband met het toekomstige gebrek aan technische vakmensen en specialisten. 

En tot slot gaf Wilfried Hoffman van Axionomic ons een inkijkje in de nieuwe technologieën die kunnen bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed. De discussies waren levendig en er werden pittige stellingen voorgelegd aan het deskundige panel, bestaande uit eerder genoemde Ten Berge, Hoffman, maar ook Ramon Pater (Archivolt) en Klaas Telgenhof (Provincie Noord-Holland). 

De conclusie was duidelijk: de monumentenmarkt staat aan de vooravond van een digitale transitie en het oude ambacht en het ambacht van de toekomst moeten duidelijk nog beter naar elkaar toegroeien. 

Benieuwd naar de presentaties of wil je hier de volgende keer ook bij zijn? Neem dan contact op met Peter van den Bosch via
Peter@bouwlab.com.

 

SHARE THIS POST

Other Post