Het Digitale huis van de toekomst

Onderdeel van: CO2-NEUTRALE WONINGRENOVATIE

Projectsoort : Community of practice

PROJECTPARTNERS: Trevian, Momentum makers,
Kleurrijk wonen, Cazas wonen, parteon, Trivire

1e fase opgeleverd: april 2023
tweede fase start:  eind 2023

Woningcorporaties maken een stille revolutie door. Dankzij kunstmatige intelligentie, robotica, internet of things, big data, blockchain of 3D-printing verandert het bezit langzaam maar geleidelijk in bijna zelfdenkende entiteiten: smart buildings.

Doelstelling

Om al deze toepassingen optimaal te kunnen benutten werken een aantal woningcorporaties samen onder begeleiding van Bouwlab R&Do in de Community of Practice “Digitale huis van de toekomst”. Het doel van deze CoP is om ervaring op te doen met de verschillende use cases en om met deze learnings een showcase te bouwen en de kennis te delen met andere woningcorporaties. 

ChatGPT Interface Digital twin 2027

De video toont een gebruikersinterface speciaal ontworpen voor woningcorporaties. Binnen deze interface zijn alle objecten van de woningcorporatie en de bijbehorende gegevens te vinden. Met behulp van deze informatie kunnen woningcorporaties in 2027 optimaal het onderhoud van hun woningen voorspellen.

De interface biedt inzicht in de invloed van regenval op het onderhoud en geeft aan welke maatregelen moeten worden genomen. Bovendien bevat de interface een ingebouwde AI-tool, ChatGPT, die gebruikers kan helpen bij het voorspellen van onderhoudsbehoeften. Met deze tool kunnen woningcorporaties efficiënter en effectiever plannen, waardoor ze kosten kunnen besparen en de levensduur van hun woningen kunnen verlengen.

Resultaten

Het evenement van 3 april was de afsluiting van de CoP ‘Het digitale huis van de toekomst’. De afgelopen twee jaar hebben de leden van deze CoP geëxperimenteerd met data gestuurd onderhoud. De resultaten hiervan werden gepresenteerd aan de aanwezigen. Woningcorporaties De Alliantie en KleurrijkWonen deelden hun ervaringen op het gebied van het digitaliseren van vastgoed en de mogelijkheden van Digital Twins. Daarmee werd het duidelijk hoe deze technologie woningcorporaties helpt bij het verbeteren van hun werkprocessen.

Download links

Bekijk hier de onderzoeken, white paper en show case. 

Onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van een digital twin in het woningbeheer

Onderzoek naar de financiële en niet-financiële toegevoegde waarde van datagestuurd onderhoud

White paper Digital twin
voor woningcorporaties

Show Case Digital Twin 
De Alliantie 

Onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van een digital twin in het woningbeheer

Onderzoek naar de financiële en niet-financiële toegevoegde waarde van datagestuurd onderhoud

White paper Digital twin
voor woningcorporaties

Show Case Digital Twin 
De Alliantie 

Partners

Meer weten?

Wil je meer weten over het digitale huis van de toekomst? 
Neem contact op met Wilfred van Beuningen via Wilfred@bouwlab.com.